Tugla ve kiremit kullanimi insanoglunun olusumu kadar eskiye dayanmaktadır.

    Ilk tugla veya kiremit uretim tesisi belki de insanlar tarafindan yapilan ilk evdir diyebiliriz. Bu evler ozellikle nehir kiyilarinda ve deltalarda yer alan yerlesim bolgelerinde, kurutulmus kil tabletlerle, yapilacak evlerin yaninda olusturulan basit bir uretim duzenegi ile gerceklestirilmistir. Bu konuda baslangıc tarihi vermek ne yazik ki mumkun degildir. Mezopotamya bolgesinde Dicle ve Firat nehirleri kiyisinda yapilan kazilarda bulunan pismemis kil tabletler MO 13. yüzyili, tam 15 bin yil onceyi gostermektedir.

    Pismis tuglanın endustriyel anlamda ilk uretimi ise MO 4. yy'a Babil Kulesi yapimina denk dusmektedir. Tarihciler bu kulede 85 milyon adet tugla kullanildigini hesaplamislardir. Bu gun bu rakamda tuglayi ancak 5-6 gelismis teknolojili fabrikanin 1 yillik calismaları ile uretebildigini dusunursek, burada yapilan uretimin gercekten de teknolojik acidan deger tasidigini kabul etmek gerekir. Babil kulesi iste bu nedenle tugla uretimi ve endustrisi acisindan onemli bir simgedir.

    Kiremiti ilk uretip kullananlarin Korintler oldugu kabul edilir. Korintler bugun de kullanilan icbukey kiremitleri, hazirlanan tugla hamurunu tokmakla dovup yaygin hale getirerek ve simdikinden daha kalin ve buyuk olarak MO 4. YY'da uretmislerdir.

    Anadolu'da ve Avrupa' da da bu tarihsel gelisime paralel olarak ilerleyen uretim sekilleri Romalilarin ilk standartlari getirmeleri ve bu isin ticaretini yapmaya baslamalari ile farkli bir boyut kazanmiştir.
Daha ileri donemlerde Anadolu'da Selcuklu ve Osmanli mimarisinin vazgecilmez bir parcası olan tugla ve kiremit Osmanlilarin standartlari ile Anadolu'ya has bir mimari tarz olusturmustur. Kiremitlerin daha kucuk, tugla boyutlarinin ise daha buyuk tutuldugu Osmanlilar doneminde ilk standartlar uygulanmaya baslanmistir. O donemde standart disi uretim veya bunlarin insaatlarda kullanimi yasaklanmis, bu konuda onemli cezalar ongorulmustur. Hatta insaatlarda bina katlari ve modelleri konusunda bile standart uygulamalar bu donemde getirilmistir. Anadolu'da sektorel gelisme dikkate alindiginda ise ne yazik ki atolye ve acik ocak imalathaneleri disinda fabrika ve endustriyel uretim yapan tesis Osmanlilarin son donemine kadar gerçeklesememistir.

    Cumhuriyetin ilanindan sonra yabanci girisimciler sayesinde Marmara ve Ege bolgelerinde tugla ve kiremit uretim tesisleri yapilmaya baslanmis, ilerleyen donemde yerli girisimciler sayesinde sektorde gelisim sureci yakalanmis ve once ithal makinelerle yapilan tesisler yerini yerli makinelere birakmistir. Ancak bu olusum cok gec gerceklesmis olup belki de sektorun Avrupa sartlarina gore daha az modernize olmasinin bir nedenidir.

    Avrupada ne yazik ki sektorel gelisme cok daha hizli ilerlemis, ozellikle buharli makinelerin bulunmasinin ardindan oncelikle hammadde hazirlama makinelerinde kullanilan hayvan gucu yerini buharli motorlara birakmistir. 1700'lu yillarda sektorde ilk devrim sayilan bu makinelesmenin ardindan 1800'lu yillarda helezonlu sekillendirme preslerinin gelisimi ile delikli ve daha hafif tugla uretimi gundeme gelmis, bu da daha az hammadde ve daha az enerji ile daha fazla uretimin yapilmasini saglamistir. Daha sonralari Hoffman ve tunel tip firinlarin devreye girmesi ile de buyuk bir atilim yasanmis, uretimler artmis, tugla ve kiremit cok daha kolay uretilen ve ucuz bir yapi malzemesi haline gelmis ve kullanimi giderek yayginlasmistir.

OKAN INSAAT