Tugla Nasil Uretilir ?

    Tugla ve kiremit tesislerinde teknolojinin adlandirilmasi; kurutma sistemine (dogal kurutma-suni kurutma), uretim yontemine (emek yogun-teknoloji yogun), otomasyona (otomatik-yari otomatik), hammadde isleme ve sekillendirmeye (vakumlu-vakumsuz), pisirme sistemine (hoffman-tunel) gore yapilmaktadir.
Turkiye'de teknolojinin adlandirilmasi daha cok pisirme sistemine gore yapilmaktadir. Bu acidan baktigimizda ulkemizde kullanilan en yaygin sistem Hoffman sistemidir. Tunel firin sistemi ile calisan fabrika sayisi ise sinirlidir.

    Zaman icinde bu sistemler kendi iclerinde gecisler yasamis, karma birtakim teknolojiler ortaya cikmistir. Hoffman pisirme teknolojisi yaninda suni kurutma yapilmis, tunel firin teknolojisi dogal kurutma ile beslenmis, tunel pisirme sistemi hoffman ile karma yapilarak kemertunel firin sistemi gelistirilmistir.

    Tugla ve kiremit uretim kademeleri incelenerek uretim yontemi daha iyi irdelenebilir:
1.    Hammadde hazirlanmasi
2.    Sekillendirme
3.    Kurutma
4.    Pisirme
5.    Ambalajlama ve sevk

1.Hammadde Hazirlanmasi

    Tugla ve Kiremit uretiminde kullanilan killer, dogada genellikle rutubetli ve plastik bir kivamda, bazen kuru ve toz haline getirilebilir bir sekilde, bazen de kaya menseli olarak bulunur ve cikarilir. Dolayisiyla dogadan elde edilen ve uretim tesislerine getirilen kil, gerek boyut olarak gerekse bilesim olarak uygun ozelliklere sahip olmasi icin bir dizi on hazirliktan gecmesi gerekmektedir.

    Hammaddenin islenebilirlik ozelligi kazanabilmesi icin once ogutme islemi yapilmaktadir. Hammaddenin homojen bir malzeme olmasi, plastiklik ve kohezyon ozelliklerinin gerceklesebilmesi icin iyice ufalanması ve ince partikuller halini almasi gerekmektedir. Bu amacla cesitli makinalarla icindeki iri taslar, copler ayiklanmakta (tas ayirici, vals, kollergang vb.) ve istenilen dane capina kadar ogutulmektedir.

    Ayrıca homojen bir kil hamuru elde etmek icin, kilin yeterli miktarda su ile birlikte ezilmesi ve karistirilmasi gerekmektedir. Kile azar azar su ilave edildiginde plastikligi bir miktar artmaktadir. Su ilavesi ogutme oncesinde yapilabildigi gibi, ogutme sonrasinda da yapilmaktadir.

    Dinlendirme, hammadde hazirlama asamalarinin en onemlisidir. Uretilen malzemenin kalitesini etkileyen cok onemli bir unsurdur. Killerin tiksotropik ozellikleri dolayisiyla yogurulmus camur dinlenme esnasinda direnc kazanmaktadir. Dinlendirme islemi ogutme islemlerinden once veya sonra yapilmaktadir.

                                                                               Okumaya Devam Et...
OKAN INSAAT